Hemmadagar

Häromdagen såg vi att Tuva var helt blå och svullen i överkäken. Tänder på g antar vi. Dreggel dreggel och gnäll!! Så gnällig igår!! Och hon ville inte äta mycket. Bättre redan idag dock men fortfarande lite blå. Framtanden till höger i bild är på väg ner, syns litegrann på bilden :)

Milton har varit hemma två dagar. Han klagade på huvudvärk igårmorse. Vilket är otroligt ovanligt för att vara han. Han fick ipren men den hjälpte tyvärr inte mycket.
Inatt kom han in och klagade på huvudvärk igen och det var inte bättre när han vaknade plus att han mådde illa så hemma idag med. På kvällen hade han lite feber så får se vart detta bär hän. Förkylning på g kanske? Kul att han låtsasnös på Tuva flera gånger idag :|

Vi har iallafall väckt liv i några av mina gamla spel, här nedan Vem där? :) Jag kan namnet på alla gubbar, Daniel testade mig haha ;)

Han har även pärlat idag. Jättefina tycker jag!! Han ska hänga de i granen!

Och vet ni vad? Ungen kan spela OCH sjunga Blinka lilla stjärna samtidigt! Grymt! Så duktig!

Tuva fick för första gången smaka på klämmis. Typ tredje gången hon äter fabriksproducerad fruktpuré. Hon kom på tekniken med att suga ut pureen och blev nästan arg när den tog slut. Det finns klämmispåsar att köpa för att fylla själv, det bara måste jag beställa. Kul att göra egna :D

Just nu är Daniel på julbord med jobb och jag har varvat tv med att göra en aktivitetskalender till Milton/familjen. Han kommer ha en chokladkalender (jag med :D) och en Mamma Mu-kalender med små pyssel tror jag. Och så tänkte jag att vi ska ha en aktivitet per dag. Vissa små som att läsa böcker i en koja, andra större som att åka skridskor eller baka :)
Imorgon ringer klockan 7.10. Vi ska se julkalendern, hoppas den är sevärd i år. Det känns så härligt för det är första året Milton verkligen verkar förstå det här med jul och förberedelser och ser fram emot det :)


Minusgrader och solsken

Hur många grader är det ute, frågade jag Milton. 3,8 svarade han. Han glömde dock att notera minustecknet. En stor skillnad på +3,8 och -3,8 haha ;) overallen åkte på. Och när vi kom till förskolan var barnen redan ute så det var bara att börja leka :)

På väg dit :)

Tuvis somnade i vagnen och jag gick en lång runda. Härligt att gå i solen och bara tänka egna tankar :)


Ampa

När vi kom upp på söndagsmorgonen tittade Tuva direkt mot en lampa och sa "am-pa" :D kvällen innan hade vi övat och hon härmat lite men nu blev det tydligt att hon fattade vad det var och sa det själv! Häftigt!!

Vi tog med Milton till stan och åt hotellfrukost! Tanken var egentligen att jag och Daniel skulle bott på hotell men framförallt jag kände inte för att vara ifrån Tuva på natten än.

"Hotellmat är den bästa maten!" sa Milton ;)
Och jag fick glutenfria pannkakor, det har nog aldrig hänt innan! Gott!

Hemma hos mamma och pappa klädde vi julbocken i solskenet...

...innan vi åkte till julskyltningen och Milton fick träffa en tomte och berätta vad han önskar sig (lasersvärd) :)

Han fick även rida på en jättefin häst!

På eftermiddagen firade vi farsdag med bror min och farfar!
Inte förrän vid 20 på kvällen kom vi iväg hemåt. Barnen somnade i bilen och även om de båda vaknade till här hemma så gick det förvånansvärt lätt att få de i säng igen :) En fantastisk helg i Skåne med en bra blandning av allt liksom :)


Julbord

I fredagsmorse gick vi upp tidigt för att åka söderut. Lite väl tidigt tyckte Tuva ;)

Vi åkte till Ullared för lite shopping och lunch innan vi fortsatte neråt.

Framme hos mamma och pappa blev det fika och sen åkte jag och mamma ut och shoppade till mig :D
Kvällen avslutades med taco :)

På lördagen var det dags för julbord för min och Daniels del. Barnen åkte till Hembygdsparken i Ängelholm med sin mormor och morfar och vi duschade, klädde oss fina och tog bussen till Helsingborg :)

Vi tyckte att det var lite väl lite folk där. 3 par totalt. Ett stort gäng på 40 personer hade avbokat. Så lite av stämningen kanske försvann. Men maten var god och mitt sällskap var trevligt ;)

Vi tog en promenad och tittade på julljusen i väntan på bussen. Stor skillnad att bo i storstad eller på landet, här hemma är det lååång tid att få vänta på bussen i 10 min. Nere på landet i Skåne går det en buss i timmen ;)

Kallt som bara den var det, men fint :)

När vi kom hem var båda barnen vakna och Tuva började hoppa som en tok i pappas knä när hon såg oss :D


Marshmallowsgrillning

Det blev en tur idag igen. Igår köpte jag och Milton marshmallows och idag var det dags att grilla dem :)
Daniel blev inringd till jobb imorse men kunde lämna igen bara ett par timmar senare. Så det blev en familjedag ändå :)

Förberedelser, klyva ved, bryta småpinnar (men aldrig bryta av från levande träd!!) och lite sånt :)

Tuva blir som hypnotiserad av elden!

Vi åt först matsäcksmackorna! Sen dags för huvudnumret :D

Flyger i det blå!! Här ser ni Tuvas nya tossor och vantar. Idag höll hon sig varm, men så var det ju 7 grader också. Får se hur de fungerar i minus!

På väg mot bilen! Bästa bärstolen Osprey Poco (plus?). Vi har haft 2-3 bärstolar innan denna när Milton var liten. Med facit i hand skulle vi köpt denna dyrare direkt. Helt fantastiskt skön!

Dagen avslutades med kalas hos barnens farmor! När Tuva var alldeles för trött åkte vi hem och när barnen somnat packade vi väskorna inför vår Skånetripp i helgen!


Bula i pannan

Vi tog oss till lekplatsen där jag och Milton åt mellanmål och Tuva fick lunch :)

Sen kom plötsligt Milton gråtandes till mig. Mycket ovanligt. Han hade hoppat upp för att nå en stång men missade och slog pannan i en träpåle Jag blåste men såg inget i pannan. När vi skulle gå vidare klagade han på ont i pannan och då hade det blivit rödblått och blivit en ordentlig bula. Bilden gör den inte rättvisa. Ser helt klart värre ut på riktigt.

Men vi firade mest att han typ för första gången i sitt liv har en bula i pannan/huvudet. Den fighten leder Tuva med råge :/ Trots att det skiljer nästan 5 år på dem.

Efter lekplatsen gick vi och köpte ersättning och nått gott till morgondagens utflykt ;)


Mitt i veckan

Hej onsdag. Miltons sista förskoledag denna vecka. Daniels enda jobbdag denna vecka. Sen har vi långhelg :D
Alla utom Daniel vaknade av hans hysteriska väckarklocka 5.05. Tack för den. Tuva somnade om efter en timme men inte Milton. Blir en spännande eftermiddag. Daniel ska dessutom träna innebandy ikväll så kvar blir jag med båda nattningarna. Det borde vara hans uppgift efter att ha väckt dem båda :P

När Milton lämnats gick jag och Tuva till öppna förskolan! Nu är vi hemma och hon sover gott! Jag ska äta lunch och plocka upp här. Sen hämtas Milton igen :) Misstänker att han inte varit ute så får planera för en utestund :)


Ny eld i skogen

Efter vi hämtat Milton på förskolan idag åkte vi på utflykt :)
Stuvade ner Tuva i sovsäckenni bärstolen. Klädsel ullunderställ, fleecedress, vindfleece och termostrumpor. Hon verkade hålla sig varm :)

Vi tände upp en eld och väntade på att det skulle brinna ner lite så vi kunde ställa på en kastrull med vatten att värma korv i :) Milton brände sig lite på tummen vilket var ett litet drama för honom.

Vi åt korv med bröd och släckte sedan elden :)

Även idag blev det lek i ishallssnö :) vi hade regeln att inte kasta mot huvudet på varandra. Men ungen är ju för kort :O jag fick in en rätt bra snöboll rakt vid ögat på honom :O men han tog det bra som tur var haha!
Det var kul att leka i snö lite!


Bilstolspremiär

Idag lämnade vi babyskyddet hemma och testar bilstolen. Hon är väldigt fundersam :D

Nu väntar 4 år i denna stol :D


7-månadersfoto

Idag tog vi äntligen 7-månadersfotot på Tuva :D

Tar alltid lite olika foto på henne vid samma tillfälle. Kul att ha och jämföra sen :)

Här kom hon på att det händer spännande grejor ute på gården :)

Milton var på förskolan idag. Han har inte velat dit så mycket på sistone. Men idag hade de varit ute och lekt samt fått god lunch så det var en bra dag! :)
Sen att han vaknade klockan 5 imorse gjorde ju kvällen mindre glad kanske ;)

Nu är det snart dags för oss också att lägga oss. Jag har huvudvärk som inte ipren biter på. Asjobbigt. Svårt att somna då :/

Men godnatt iallafall :)


Barnmat - köttfärssås

Då frysen ekar tom på Tuva-mat fick det idag bli kockande.
En köttfärssås blev det.

250 g köttfärs, en burk tomatkross 3 små finrivna morötter, 1 liten finhackad lök, 3-4 små delade broccolibuketter, 1/2 pressad vitlöksklyfta, oregano och lite hackad persilja.
Stekte först lök och morot i olja/smör på svag värme så det skulle mjukna. I med köttfärs, broccoli och tomatkross och låt småputtra 10 min. I med vitlök och kryddor och småputtra 5 min till :)

Jag körde stavmixern i grytan men det var fortfarande stora broccolibitar kvar så jag mixade det i omgångar i en hög smal burk anpassad för stavmixern också!

Hoppas hon gillar den :) gjorde sötpotatispuré också idag!


Miltons rum

Idag ägnade jag och Milton rätt mycket tid till att fixa på hans rum. Möblerade om lite och flyttade runt på sakerna. Små förändringar som gjorde såå mycket för helheten! Vi var båda jättenöjda efteråt :)

Tog några foton när mörkret fallit utanför. Flera ljuspunkter är viktigt i ett rum. Ljusslingan som vi satte i nederdelen av loftsängen blev rätt coolt :)

En glad Tuvis :)


Bråka med rim

När Daniel bytte ut vår vanliga fönsterlampa till en söt men icke ljusspridande kula blev det alldeles för mörkt på bänken. Men att bråka med rim är mycket roligare :P (mina är blå, Daniels vita)


Dubbelt upp

Tuva har intagit bästa platsen. Härifrån kan hon både titta på Milton som leker på sitt rum och på den snurrande tvättmaskinen :P


Hoppa i vattenpöl

Helt plötsligt i förmiddags fanns inget vatten i kranarna. Tydligen någon akut läcka så de visste inte hur länge vattnet skulle vara avstängt. I ett sånt läge är jag väldigt glad att Tuva inte längre bara ärer ersättning. Usch vilken panik. Och tänk om man stått i duschen schamponerad just när de stängde av :O
När vi ändå skulle ut gick vi med en flaska kranvatten vi hade i kylen och lämnade till öppna förskolan ifall någon där skulle ha ersättningspanik.
Kort därefter förstod vi dock att vattnet var tillbaka. Skönt!

Fredag betyder hemmaträning+lunch med mammagruppen :) det är så skönt att träffa andra vuxna emellanåt när man går hemma såhär :) Daniel i all ära men man måste prata med fler liksom. Med såna som inte känner en in i märgen.

4 sötbebisar. Tuva kröp runt och tog grejor från de andra som låg mer stilla :P busungen...

Vi fick fantastiskt god fisksoppa med grönsaker och saffrans créme fraîche! Måste be om recept!

När vi skulle hem hade det börjat ösregna :/ Tuva hade jag i bärselen.

När han ändå var blöt utvändigt från topp till tå kunde han ju lika gärna bli blötare :P

Vi var hemifrån mellan 10-15 ungefär. Resten av eftermiddagen tog vi det lugnt hemma. Spelade spel. Milton byggde lego. Lite småplock. Hålla Tuva, som sovit 30 min på hela dagen, nöjd :)

Här är Tuvas favorit. När hon ser den skiner hon upp och sträcker ut armarna och verkligen kramar om den när hon får den! Det "dumma" är att det är Miltons gosedjur och hon får bara låna den med måtta ;)

Nu är Tuva lite orolig här i sängen så nu blir det bebisgos och förhoppningsvis en god natts sömn :)


Apbajs

Milton har blivit dålig i sin astma igen. Väldigt oväntat då han varit medicinfri i ett halvår och varit förkyld utan problem. I förra veckan fick vi sätta in både flutide och airomir igen :(
På ett barnkalas på Bushuset i helgen blev han väldigt påverkad. När barnen gick in och åt i kalasrummet satt vi föräldrar kvar ute i caféet. Plötsligt kommer kalaspappan med Milton och jag ser ju direkt hur dåligt han mår. Han säger att han vill kräka och han är illröd i ansiktet och är andningspåverkad. Han hade en vilopuls på 140!!! Vi hade ju såklart i vår ovana inte tänkt på att ta med hans medicin. Vilken räddning att en kompis mamma hade med just airomir! Gav honom dubbeldos och efter en stund hade han 130 i vilopuls. Jag blev lite orolig och inte minst de andra föräldrarna blev det, han såg risig ut. Men så fort airomiren kickade in blev han piggare som tur var!! Men medicinen får ligga i fickan nu.

I några dagar har han haft svårt för att äta och kan inte svälja ordentligt och tror att han ska kräka. Vi tror att han är svullen i halsen och han känner ovana och obehag.

Iallafall så ville han vara hemma idag och då fick han vara det. Han är inte sjuk men han känner sig nog konstig. Får hoppas detta med ätandet och andningen ger sig snart.

Vi spelade några rundor AP-bingo och jag satte bajs på hans bricka varje gång han hade bingochans. Han skrattade varje gång :P

En runda på gymmet blev det också. Ett kort men intensivt pass. Höll på att dö vid sista intervallerna :P Håller ju på att träna/äta bort graviditetskilona och det går åt rätt håll.

Och kolla in denna bedårande nisse!!

Nu ser Daniel på fotboll, därför jag bloggat så mycket haha!! Ett inlägg försvann då mobilen dog när jag nästan var klar och nu orkar jag inte skriva om. Imorn. Kanske :P säger som till Milton "jag lovar ingenting, men kanske!"

Imorn ska jag jobba. Kommer väl somna kl 20 vid nattning av Tuva ;)


Mat, barnmat och matlagning

Livet handlar ju mycket om mat i perioder även denna blogg. Detta inlägg kommer bara handla om mat, handling och matlagning :)

Jag gör ju all mat till Tuva. Förutom hälften av gröten samt ersättningen :) Igår blev det en ananas/mango/banan puré som nog inte bara var god utan helt fantastiskt god för Tuva slutade inte gapa! Andra favoriter är morot och sötpotatis.

Hon smakar på vår mat och gillar allt. När vi åt lax och potatis häromdagen åt hon också. Moset älskade hon men fisken verkade lite svår i munnen. Så av resterna gjorde jag puré ihop med ärtor. Och det kan nog vara så att Tuva för första gången inte tycker att all mat är fantastisk ;D Hon rynkar på näsan vid varje sked. Så kanske att lax inte riktigt gått hem ännu...

När hon får gröt gör vi den på delvis krossade havregryn men också på fabriksgröt då den är järnverksarbetare vilket är jätteviktigt för de små. Ersättning får hon också några gånger per dygn. Vi kommer hålla fast med ersättning tills hon ska sluta med flaskätning för någon välling kommer inte köpas hem hit. Jag har blivit en mer erfaren och mer kritisk mamma med andra barnet. Ersättning är mjölkersättning som är berikad med vitaminer och järn. Välling är vetemjöl och vatten :O Vem fan vill ligga och dricka en flaska med vetemjöl och vatten inför natten? Fy sjutton :P

En annan sak vi har på lite test nu är att laga mat i förväg. Jag är ensam med barnen antingen långa dagar eller kvällar/nätter. Tyvärr har det ibland blivit dålig kvällsmat till framförallt Mille då det varit en dag med kanske gnällig bebis eller mycket trots och lite tid över för matlagning. Vår nya tanke är då att på en av Daniels lediga dagar ta någon timme och göra mat för flera dagar. Så i söndags gjorde jag både en korvstroganoff och en lasagne och delade upp i matlådor så att vi hade här hemma och Daniel fick med till jobb.

Korvstroganoff med blomkål och lök och lasagne med blomkål, lök och morötter.

Efter dessa två första testdagar är jag nöjd och gillar vår ide. Jag har kunnat ta fram hemlagad och nyttig mat ur kylen och bara värma när hungern slått till. Då Tuva lyckades bli hungrig samtidigt och verkligen gnällde och skrek järnet vart jag ännu mer nöjd över att ha mat på bordet på 5 minuter. Så vi testar detta några veckor till och ser :)


Grilla korv över öppen eld

I söndags var det fars dag och vid frukosten fick Daniel en present som Milton slagit in. En bok om båtlivet, med recept och ideer på aktiviteter. Kändes verkligen som en bok för oss! :)

Vi packade sedan ihop oss för utflykt. En utflykt med fokus på att tända upp en eld och grilla och inte promenera.

Det tog tid för oss att få igång elden. Vi använde för stora träbitar så det tog liksom inte fart. På med massa småpinnar och sen vart det lågor :D

Milton försökte tälja korvpinnar :)

Här har vi honom, pappan i familjen! Ingen av oss är känslomänniskor som en dag om året skjuter varandra till höjden, det blir ju bara löjligt om man bara en dag om året ska tala om varandra. Som förälder ska man väl fira varje gång man överlevt trotsiga dagar och sömnlösa nätter ;)

Men vi älskar pappan i familjen såklart. Att han kommer hem till ett rörigt hem och säger "du har tagit hand om våra barn hela dagen, det minsta jag kan göra är väl att plocka undan" och är en man som vill leva jämställt med både barn och hem :) Vi har samma värderingar och åsikter i det mesta, och när vi inte har det vinner jag ;) Vi har det lugnt och roligt tillsammans skulle jag vilja säga!

Och korven då. Jo den blev grillad och vi åt glatt upp den! :) Tuva fick en banan men äter ju mer och mer av vår mat så snart kan hon nog smaka på en grillad korv!

Tuvas fötter?? Jo men vantar värmer gott ser ni... Inte lätt att klä en bebis minsann, varken i högsommarvärmen eller i vinterkyla. Tuva satt i bärstolen och vi märkte ju (eller hon berättade tydligt för oss) att hon inte var nöjd och att frysa är ju inget kul... Vi vill inte sluta åka på utflykter så jag har googlat och googlat och nästa utflykt ska vi testa att ha vår lilla sovsäck i bärstolen och när hon kommer upp ur den sätta på mer kläder. Beställde idag ett par vattentäta tossor med ullfoder och extra ullsulor till samt ett par vantar av samma egenskaper. Igår köpte jag ett ullunderställ och vi ska hitta ullstrumpor till båda barnen samt ullbalaclava till Tuvis. Fryser hon ändå, ja då får vi nog stanna hemma i vinter :P

Men utflykten ovan då. Den avslutade vi med lek på en lekplats och sen ville Milton såklart leka i de stora snöhögarna som isbilen från ishallen kört ut :D Här nere i södern får vi som sagt vara nöjda med det lilla, och ishallssnö är ju bättre än ingen snö, eller hur? ;)


Café med barnen

En dag i förra veckan åkte jag och barnen in till stan. Det är inte ofta vi är där fast vi bor nära faktiskt. Vi skulle hämta ut en tidig julklapp till Tuva. Hon vill ju stå upp hela tiden nu och vad passar bättre än ett aktivitetsbord? Men onödigt att vänta till jul när hon ändå inte förstår det här med tomte och julklappar :)

Vi startade med en fika. Jag och Milton var ute och fikade en gång när jag var gravid också och komiskt nog kom vi in på samma café denna gång trots att jag glömt var vi var sist :P

Vi satte oss i familjeförbundet där det var ett lågt bord så Tuva kunde leka på golvet när vi fikade. Kanelbulle och kladdkaka blev det :)

Vi byggde ihop den när vi kom hem och jag ljuger inte om jag säger att Tuva spenderat några timmar totalt vi det bordet sen dess :D så inget dumt köp det där. Hon trycker och vrider och fattar typ alla grejor på det!

På kvällen var jag bortbjuden på middag hos en kompis och det skulle även ansluta en till, men Daniel jobbade dag och fick hämta barnen där. Promenad dit med de mest reglerade barnen i stan! :) Det går inte att ha för mycket reflexer, så sätt fast på jackan, på hunden, på vagnen eller vad ni nu har med er... Reflexer räddar liv, så är det!

Jag hade en jättetrevlig kväll! Det är inte mycket barnfri tid jag haft under dessa 7 månader så det är extra skönt att kunna slappna av en kväll :) Barnen sov gott när jag kom hem!


Morgonmys

Skrev ett inlägg för en timme sen i sängen men det försvann.

Vi myste i sängen ett tag efter vi vaknat. Milton läste bok för Tuva och när jag lämnade rummet en minut satte han på henne sin pyjamaströja. Hon blev rätt söt i den haha :P

Och nej, han läser inte boken upponer :P det är en bok man ska vända på för att hitta gömda figurer!!

Nu blir det frukost!!


Pulkapremiär för bebisen

Här ligger vi kvar i sängen och tar det lugnt!

Det gick bra att jobba igår med och jag höll mig vaken hela kvällen nästan ;) dock med jobbig huvudvärk. Så trött på att ha ont i huvudet.

Idag är det Daniels tur att jobba :) han har dessutom möte ikväll. Imorgon när han jobbat klart ska jag träffa vänner. Så på fredag ses familjen igen typ :P

Idag vet jag inte vad vi ska göra! Ut i snön en runda får det bli. Daniel och barnen var ute igår och åkte pulka :D

Måste köpa ett par vattentäta tossor till Tuva så hon inte blir blöt och kall om fötterna.

Ha en fin dag!


Mot jobb igen

Det gick bra att jobba igår. Det blev att gå all in direkt då det slutade med att det var jag och en ny vikarie där. Ingen mjukstart inte :P

Handlade på vägen hen och familjen mötte upp mig på parkeringen och sen blev det taco.

Somnade när jag nattade Tuva, vaknade efter en timme typ, la mig i soffan och somnade om på studs, vaknade 22.15 :P såg ett tv-program med Daniel innan vi la oss och då somnade jag direkt igen. Haha va fan.... Hur kan man bli så trött?

Nu är jag på väg igen. En lite längre dag idag. Kommer väl däcka ikväll igen :P


Jobba!

På väg mot första jobbdagen på 1 år. Jag var ju sjukskriven större delen av graviditeten. Och sen varit mammaledig. Nu blir det att hoppa in och jobba lite när det behövs. Nervöst faktiskt!


Söndagshäng

Snön viner omkring horisontellt där ute. Vi hänger inne. Kanske hela dagen. Busigt ;)

Här skulle Tuva tvunget stå när jag skulle tömma diskmaskinen :P

Nappflaskan, släng dig i väggen ;) redan för längesen började vi med att hon drack ur glas, men att hålla själv var nytt ;) Milton blev upprörd för hon kunde ju ha tappat det!

Efter frukost blev det spel. Tuva fick sitta i hoppgungan för hon kröp fram och plockade småbrickorna hela tiden :P ett roligt spel. Man spelade med både bajs och bajsplockare och då kan det ju inte bli fel ;D AP-BINGO hette det. Rekomenderas.

Tuva är riktigt vass på att krypa nu. Hon försvinner från ett rum så man får leta upp henne i ett annat :P


Pyttipanna vid Härlanda tjärn

Under soliga förmiddagen tog jag en promenad med mammagruppen. Så härligt väder! Tuva sov nästan hela promenaden. Killarna var hemma och förberedde för utflykt.

Tyvärr blev det molnigt när det var dags för utflykt så det blev lite kallare, mycket mörkare och bitigare i luften.

Det blev Härlanda tjärn idag. Prioriterade bort promenad och valde att bara ta matlagning :)

Vi hade med trangiaköket men så passerade vi en grillplats där det fortfarande var glöd. Så den glöden tog vi vara på och gjorde upp en större eld. En trangiagryta ställde vi på glödbädden och stekte potatis, chorizokorv, lök och paprika. Pyttipanna!

Här blåser Milton liv i elden.

Tuva, som har blivit förkyld, var väl inte jätteroad idag men elden var lite intressant!

"Godare än pannkakor!" sa Milton

Tuvis fick smaka på potatisen.

Och jag värmde händerna :)

Sötpropp! I bärstolen trivs hon riktigt bra!

Detta är ju ett väldigt fascinerande träd. Roten är på andra sidan stenen så trädet har typ växt fel, in i sprickan på stenen för att sen växa uppåt när det kom ut. Hur kan det ens få tillräckligt med näring! :P

När vi kom hem stack killarna till gymmet. Tuva som somnade i bilen satt i babyskyddet i hallen och sov vidare. Hon grät till och jag la henne på soffan för att klä av hemne, då somnade hon igen.

När barnen senare somnat för natten åt vi rotsaker (rödbeta, morot, palsternacka och lök) i ugn och till det creme fraiche med vitlök och rosmarin. Jättejättegott!!

Nu är det dags att sova och ladda batterierna för en helg med barnen. Daniel jobbar hela helgen så honom ser vi knappt röken av. Men om inget magiskt sker, så lär det bli en lugn helg med förkyld bebis. Och så har Milton ett barnkalas att gå på :)

Godnatt!


Bulor i huvudet

Denna lilla bebis. Hon kommer nog slå sig för både sin bror och sig själv. Milton har slagit sig oerhört och helt ofattbart lite i sitt liv. Kanske 2-3 har han behövt plåster. Vi har aldrig behövt åka in akut pga skada (om man inte räknar till tandläkaren när ett barn föll över honom så han slog ansiktet i golvet) vilket läkarna på barnakuten sa var väldigt unikt.

Tuva är 6 månader och har redan haft fler bulor i huvudet än vad Milton haft i hela sitt 5,5 åriga liv. Senast idag blev det två bulor i ett fall. Sån himla otur.
Hon satt på golvet, vi andra satt alla i samma rum. Hon skulle sträcka sig efter något men faller (inget ovanligt egentligen) och just i den riktningen slår hon först huvudet i en trälåda sen i sängkarmen. Hon grät som aldrig förr, oj vad ont det gjorde :( en bula i pannan och en i sidan. De är fortfarande kvar flera timmar senare.

Det blev soffhäng för hela familjen. Milton sov dåligt under natten och Tuva somnade på Daniel vilket inte händer så ofta längre så han ville inte röra på sig :)

Till middag åt vi torsk och potatismos. Torskryggsblock i en form, bred på smaksatt creme fraiche och in i ugnen. Så simpelt! (Ta inte med purjolök. Passade inte alls) Milton åt godkänt mycket och Tuva ÄLSKADE det!

När Daniel skulle ta disken och greja lite så sa han att jag kunde lägga mig i soffan och slappna av. Hur han nu tänkte där med en krypande oförsiktigt marodör utan någon som helst självbevarelsedrift :P slappna av va? Han hann ju inte ut ur rummet innan hon rivit ut alla tidningar och satt och käka på.

Nu har vi lagt oss på varsen sida om henne och vi börjar ana att hon låter förkyld. Hoppas hon sover gott inatt ändå!


Milton räknar

Mille älskar att räkna. Innan satt han och rabblade tal. "15+3 är 18" osv utan betänketid.
"19+19 är 29" "njae det blir 38"

Ett tag senare kommer han. "19+21 är 40".

Han är väldigt lättlärd och smart och kommer fram til lösnigar :)


Sötpotatispuré till bebis

Idag serverades Tuva sötpotatispuré med köttfärssås. Så enkelt att göra eget. Det tar mindre tid än att åka och köpa burkmat.

Jag skalade och sen delade en sötpotatis i små bitar. Hackade en liten bit lök för lite smak samt la i två lagerblad och täckte precis med vatten. Koka upp och koka mjukt. Häll av nästan allt vatten. Mixa med stavmixer och häll på mer av kokvattnet till önskad konstisens. Tuva äääälskar den.

En Tuva-matdag kan se ut ungefär såhär.

(ersättning)
gröt med fruktpuré
frukt, tex mosad banan
ersättning
mat, kuber från frysen
(fruktpuré)
gröt
ersättning

De inom parentes har ju lite att göra med hur dagen ser ut med sömn osv. Imorse sov hon så länge så vi gick direkt på gröten. Kvällsgröten får hon ungefär en timme innan ersättningen :)


Två dagar

Igår var det studiedag så Milton var hemma. Vi startade dagen med en promenad. 3,5 km tog två timmar att gå haha :P

På eftermiddagen var vi på öppna förskolan. Knappt några andra men Milton hittade en kompis. En tjej på knappt 4 år. De lekte länge och man hörde hur snäll, rättvis och hjälpsam han var mot henne :) de lekte även jage där ute och han sa sen att han sprungit lite saktare så att hon skulle kunna ta honom. Sötnöt!

Insåg hemma att vi behövde handla så när Daniel kom hem 18.30 åkte vi och veckohandlade. Kanske inte optimalt men det gick bra. Förr var Milton omöjlig att ha i affären vilken tid det än var, nu vill han hjälpa till och springer inte iväg. Skönt!

När jag lämnade Milton idag skulle de precis gå iväg till en lekplats så jag och Tuva hängde på. De är ju lov samt pågående magsjuka så de hade inte full barngrupp. En annan förälder hängde också med. Mysigt. Milton har världens bästa fröknar. Jag skulle egentligen ha kommit till gymmet men lekplatshäng blev ju bra det med!

Min och Tuvas lunch. Min blev chorizo med purjolök, fetaost och sötstark senap. Tuva fick köttfärssås med sötpotatispuré.

En väldigt trött bebis på väg mot hämtning av storebror.

Två minuter senare. Sötis!!

Vi gick till en lekplats på vägen hem samt hämtade ut Milles nya termobyxor.

Då vi prioriterat lekplatser, promenader, pyssel och mys har hemmet halkat efter. Då är jag glad att jag har en man som kommer hem och säger "du har ju varit med barnen hela dagen, det minsta jag kan göra är ju att städa upp!"
Det beror väl på hur ens arbetsdag sett ut men jag vet många pappor som förväntar sig både skinande rent hem och middag på bordet för att mamman "bara går hemma". Det borde vara obligatoriskt för att såna pappor att vara ensam hemma med barnet/barnen efter ett sånt uttalande ;) jag är glad att jag aldrig fått höra det. Ofta är här upplockat och till och med mat. Men jag vill inte ha det som krav. Vissa dagar är klängiga och gnälliga och andra dagar har man roligt på annat håll :)


Bra natt

En väldigt bra natt för barnen måste man ju säga. Vi åkte och veckohandlade igår så lite sent kom de i säng men Tuva sov till 6.40 och Milton till 7.20. P sina egna sovplatser :) det är bra det. Jag känner mig pigg, det har jag inte gjort på morgonen på länge :)

Milton väljer utklädningskläder att ha på förskolan, de har gått bananas och kör utklädning två veckor haha :P

Snart havregrynsgröt i magen!

Ha en bra dag!


RSS 2.0