Hon reser sig!!

Ja, 6 månader gammal, reser hon sig mot möbler. Hon släpper till och med taget och står och balanserar några sekunder innan hon ramlar.

Vi tyckte att Milton var tidig men Tuva är en månad ännu tidigare. Nu gäller det att ha stenkoll och kasta sig fram för att rädda hennes huvud från att slå i hårda golv och dörrkarmar.
Däremot visade hon nu ikväll att hon ganska kontrollerat kan sätta sig ner, men det är inget man vågar lita på än.

Nu ska vi bara komma påvarför hon är så ledsen och har svårt för att sova. Är det vaccin-sprutorna? Den nya ersättningen? Oljebaserade D-dropparna som vi kommer ihåg att ge varje dag just nu? Växer hon? Fryser hon?
Ja, det är inte så klara svar med en bebis inte.
Jag får sova på saken. Godnatt!


Pumpor på Liseberg

Vi spenderade större delen av denna söndag på Liseberg :) En park full av pumpor. Överallt!

Tuva somnade i bilen på väg dit och sov vidare trots flytt över ill vagnen. 1,5 timmes sömn i sträck. Kors i taket!

Daniel, Julia och Milton åkte det mesta ihop så jag och Tuva fick mest strosa runt och vänta. Vilket blev kallare och kallare. Tur att det fina amningsrummet finns så vi kunde gå in och värma oss och hon fick äta i lugn och ro :)

Daniel och Milton i slänggungorna till höger i träden, i dubbelgungan.

När den läskiga delen öppnade tog Julia och Daniel en promenad där och ett besök i ett zombiehus. Jag och Milton käkade lite popcorn sålänge. Han är så fin med det här att dela lika. När vi ätit en del popcorn sa han att vi inte fick äta mer för att pappa och Julia också skulle få <3 rättvist ska det vara!

För första gången på över ett halvår (innan Tuva föddes alltså) åt vi faktiskt på McDonalds innan vi skulle lämna Julia på tåget hem. Daniel gav Tuva en pommes i tron om att hon skulle slicka lite på den. Hon stoppade in den i munnen och Daniel fick panik. För tro det eller ej, men han är nog mer nojig för att hon ska sätta i halsen än vad jag är. När hon ska smaka bitar av mat får hon tex inte vara fastspänd för honom ifall vi behöver dra upp henne snabbt ur stolen.

Dagens roligaste hände på McD. Där var lite Cola zero kvar i min mugg som jag inte ville ha. Trodde inte att Tuva kunde suga ur sugrör så hon fick leka med muggen. Det visade sig att hon visst kan suga i sugrör haha :P vilken min när hon fick in kolsyrad dricka. Oslagbar. Inget hon vill ha igen på ett tag! :P


Morgonstund har guld i vägg

Vi firar några osammanhängande timmars sömn ;) Tuva vaknade återigen på morgonen och är bara ledsen. Vi undrar så vad som är fel.

Just nu glad iallafall :)

Solen skiner och vi ligger och planerar dagen! Idag blir det Liseberg! :)


Vart tog sömnen vägen

Godnatt, för det är mitt i natten nu. Och inte vilken natt som helst, klockan ska minsann ställas om. Och det fattar väl även barnen så de sover en timmer mer?? :O

Men påtal om sömn. Tuva fick ju sprutor i torsdags. Hon har knappt sovit sen dess. Hur är det möjligt? Hon sover max en halvtimme, typ två eller tre gånger på dagen, orolig på kvällarna och som inatt var hon vaken mellan 1-3 och vaknade sen tidigt. Gnällig och missnöjd givetvis, hon är ju galet trött. Men hon kommer inte ner i djupsömn känns det som. Just nu sover hon men som hon grät innan när vi försökte natta om henne. Hon har sovit 30 minuter på hela dagen.
Här i vagnen för att ev somna. Jag hann till affären och nästan hem innan hon blev trött. Men med 200 m kvar fick jag då, dumt nog, hålla henne vaken.

Men jag kom ju på att vi glömt ge henne kvällsgröten när hon var så ledsen. Hon fick bara ersättning. Så jag tog upp henne. Och hon satte sig som en kung. För att hon visste att jag hade dåligt samvete. Och för att hon kan ;)

Den lilla damen har ju tagit steget in i storabarnsvärlden och reser sig upp :O en gång har hon släppt och stod nån sekund men mestadels står hon framåtlutad och har händerna i. Men ändå. Starkt, men för tidigt för hennes eget bästa.

Hon passade på att ta sin första selfie när hon stod upp tidigare och fick tag på min mobil :)

Kvällen spenderades iallafall med godis och spel och senare lite tv. När alla barnen lagt sig satte Daniel sig med tv-spel och jag med dataspel :) kanske inte så socialt men vi sitter iallafall breve varandra ;)

Imorgon väntar Lisebergsbesök!


Höstfoto på barnen

Vi åkte till skogen idag och tog höstfoto på Milton och Tuva :D dessa är de jag hade i mobilen vad har också några fina som jag ska skicka över nån dag :)

Visst blev de hostiga och fina? <3


Vaccin

I väntan på vaccinering för Tuva.


Promenad

Tuva har bara sovit 30+40 minuter idag så nu blir det promenad så hon kan vila lite. Gnällepelle orkar inte dagen annars! Redan nu innan vi kommit iväg halvsover hon :)


Sömnen

Sömnen ska vi inte klaga på när det gäller Tuva. Hon har alltid vaknat på natten och ätit men det har gått på rutin och vi har delat upp det och alla har snabbt somnat om.
Inatt var nog första ledsennatten hon haft. Eller det började redan vid 23 men då låg vi redan i sängen hör och häpna.
Hon gallskrek verkligen :( det enda som hjälpte var om jag stod upp och höll henne i upprätt läge. Tänker att det kanske gjorde ont i mage eller öron eller nått. Vi får aldrig veta. Hon bökade inatt med och låg en del på/breve mig. Sen sov hon gott en del timmar innan klockan ringde. Jag stängde av den snabbt, tittade mot nestet - tomt :| såg då att hon satt upp och log med hela ansiktet åt mig haha :D

Daniel somnade i soffan riktigt tidigt igår och sov som en stock till 7.45 så hans sömnkonto är iallafall uppdaterat ;)

Bild från häromkvällen

Nu har vi lämnat av en drake på förskolans utklädningsdag :) får se vad Tuva säger och hur hon ligger till i dagsrytm men en tur till öppna förskolan och en tur till gymmet hoppas jag på idag :)


Effektivt å positivt

Vi bestämde igår att nu måste vi försöka tänka positivt, vara glada och hitta på roliga saker istället för att fastna i en negativ spiral.

Vårt första initiativ var nya platser vid frukostbordet. En liten ändring men det blir nog bättre för alla :)

Milton fick komma till förskolan idag. Han behövde det och det värsta magsjukeutbrottet var över.

Vi passade på att åka och handla med denna sötpropp. Nyvaken!

Typisk storhandling vid lön kan man väl säga. Tre paket blöjor och 5 tvättmedel räcker mer än en månad men det är något vi alltid handlar på extrapris. Sen tomatkross, müsli och yoghurt till helgen, Tuva-gröt/ersättning och Cola zero :O
Jag skulle nog säga att vi är ganska duktiga på att handla. Följer listan förutom om vi kommer på nått vi glömt eller ser någon god frukt etc. Det slinker ALDRIG ner nått oplanerat godis eller sistasekunden-choklad i kassan. Jag vet inte om det nångång gjort det.

Ett steg i att ordna upp livet och rensa på ångest och att-göra-listan är ju att just bocka av måsten. Det tog jag tag i igår och listade om mig och Milton till samma vårdcentral som Tuva är på. Så himla opraktiskt att vara listade på tre olika om vi skulle drabbas av något och behöva vård alla. Vilken cirkus!
Jag fick även en tid redan idag till att kolla upp två leverfläckar som senaste månaderna oroat mig lite. En bra läkare som tittade noga och ögnade igenom större delen av min kropp för att se om det fanns fler "orosprickar". Men allt var lugnt. De två jag oroat mig för skulle jag ha koll på men just nu var det inget att oroa sig för :) så skönt att få höra så man kan släppa det.

Vi åkte hem och åt en snabb lunch. Här nedan syns lasagnen från igår i en mer puréliknande konstisens. Hon åt lite av det men tyckte mer om Daniels ärtsoppa :P

Eftermiddagen spenderade Daniel på gymmet (och hämtning av Milton) och jag och Tuva hängde med vänner på babycafeet :D

Resten av dagen handlade om deg. Här görs deg till rågkakor. Tuva äter clementin i smaknappen (kolla in blicken haha)

Nagga bröden innan gräddning.

Å waola!!

Nästa deg blev glutenfri och blev visst pizza ;) äntligen har jag hittat en pizzadeg som är god!!

Daniel däckade i soffan runt 20.30 :P Tuva tog inte många minutrar att natta då hon bara sovit 2x30 min idag (samt att vi kommit på att hon fryser så vid nattning så strumpor och fleecefilt på gjorde susen) och Milton som ju visst gick upp klockan 4 imorse somnade på två röda men har redan vaknat några gånger. Kanske för att grannarna är rätt så högljudda i sitt kök. Klockan 4 imorse svarade jag tydligen ja på Miltons fråga om han fick gå upp och se tv. Har ett vaaaaagt minne av det. Brukar alltid kolla klockan men var inte i mina sinnesfulla bruk haha. Vi brukar annars ha att han tidigast får gå upp klockan 5. Det är ju faktiskt först då som Barnkanalen iallafall börjar visa sina program.

Imorgon väntar en rolig dag för Mille. Utklädningsdag på förskolan!
Vad vi andra ska göra har jag ingen aning om :)

Godnatt!!


Små tänderna

En ganska lugn dag men huvudet har varit bra :)
Fick tydliga foto på Tuvas fina tänder :)

Milton skrev önskelista till tomten som han sedan skickade iväg! :)

Och till middag blev det lasagne. Första gången hemma för Milton. Han vägrade först äta. Han gillar inte mat som är såsig eller ihopblandad men vi vill börja vänja honom. Middagen slutade iallafall med att han hade ätit 11 tuggor och det får ju vara godkänt :)

Nu sover barnen gott och Daniel kom precis hem från gymträning och nu ska vi se tv :)


Migrän

Att vakna 5 på morgonen och slås omkull av sprängande huvudvärk :( fy, vidrigt. Tablett och satt sen upp och försökte desperat hitta en ställning då det var överkomligt. Huvudet exploderade typ om jag la mig ner. Illamående på det.
Då var jag glad att Daniel skulle komma hem snart och inte sticka snart. Barnen sov som tur var till han kom.

Klockan är nu 10 och jag ligger fortfarande. Har fått i mig ett glas mjölk. Daniel har gått och lagt sig, Milton ser film och Tuva sover på mig. Så lite vila till blir det!

När jag fått lite mat i magen sen hoppas jag må ännu lite bättre. Men jag vet att jag kommer vara grötig i huvudet hela dagen. Alltid så efter migrän.

Varför Milton är hemma? Ja för att det i fredags var 13 fall av magsjuka och fortfarande flera borta idag. Räkna därtill alla föräldrar som fuskar med att hålla hemma barnen tillräckligt länge (skäms på er!) så kan vi nog räkna ut att denna magsjukaepidemi inte är över.

Nu kurrar magen högt. Men hur ska man ha hjärta att lägga ner en sovande bebis. Nä, får nog ligga kvar lite till :)


Söndagslugn

Vi sitter alla vid köksbordet. Jag försöker göra middagsmeny för veckan (vilket tydligen är omöjligt då jag försökt i flera dagar) och killarna spelar spel. Tuva tittar på :)

Att ta panoramafoto funkar ju sålänge alla sitter stil haha. Annars kan man se riktigt deppig ut eller ha tre händer.


Ingenting är omöjligt

Hej, hallå, ser ni?? Detta är ett stort ögonblick. Hon somnade breve mig utan att äta eller bli vaggad. Jag sjöng en sång och klappade henne på armen. Halleluja :D

Natten inatt gick bra. Hon fick 180 ml ersättning i kvällsflaskan. Detox dock en timme för henne att komma till ro men när hon väl somnat så sov hon hela kvällen. Det är ovanligt. 3.45 inatt vaknade hon och kunde inte somna om. Då fick hon mat och sov sen till 7 :)

Vi knallade iväg till gymmet efter frukosten. Tuva somnade på vägen dit. Milton blev irriterad på att jag först bad honom att gå snabbare och sen saktare. Det här lagomläget finns inte hos en femåring :P "gå lika snabbt som jag" sa jag. Då konstaterade han att han tog mycket kortare steg och fick gå fler steg än mig. Så då började han gå lika långa steg som mig :P

Milton hade med paddan och satte sig i soffan, Tuva sov. Fit for fight!

Tuvisen vaknade dock efter en stund men hon satt och tittade nöjt. Jag körde intervallpass, cirkelträning även idag.

På vägen hem hade Mille spring i benen och hoppade över varenda vattenpöl :)

Lunchunderhållning! Milton låtsades hicka och Tuva skrattade! :D

Och nu ser det alltså ut som på översta bilden! Jag håller själv på att somna :P

Daniel kommer upp strax men jag vet inte vad vi ska göra innan han åker till jobb igen!


Pyjamasgåtan

Ja, är inte pyjamaserna för små så är de för stora! Har fått leta fram både armar och ben flera gånger inatt! Svårt det där med storlekar!
Men lite sött :)


Überläskig Milleman

Vi vaknade till regn idag. Det i samband med blåst är inneväder. Det tycker jag inte på jobb men när jag får vara bara mamma vill jag också med gott samvete kunna vara inne och mysa runt sålänge det är busväder!

Tuvas två fina tänder får man verkligen akta sig för nu. När hon skulle få smaka på smör från mitt knäcke högg hon fast i mitt finger så det blev märke!
Helg betyder semester från havregrynsgröt. Det brukar då bli risgrynsgröt, yoghurt eller kvarg. Samt macka till. Och är det helg får man välja marmelad om man vill. Ja, dessa regler gäller ju främst Milton men det är sunda regler så vi vuxna mår gott av att följa de till viss del också.

Dagen höll sig sådär lagom mys-seg fram till 13.30 då det var dags att göra ve (fixa i ordning, för er icke-skåningar) Milton till halloweenfest!! Han var så spänd inför festen och frågade väl iallafall en 15 gånger under dagen när det var dags att åka.

Buuuu!!!

Vi lämnade Mille på festen och då det fortfarande regnade och Tuva sov i bilen så körde vi till en affär, jag sprang in och köpte godis och Coca/kaffe och så satt vi och snackade tills det var dags att hämta igen :) man borde sitta oftare i bilen och prata. Förr kunde vi åka runt och titta på hus och prata länge. Man är liksom låst i bilen och kan inte gå in i ett annat rum eller ta sig an hushållsgrejor.

Milton hade såklart haft jätteroligt!

När vi kom hem blev det självklart en ordentlig dusch av håret ;P sen godismys i soffan för Milton. Tuva åt gröt samtidigt.

Tuva idag med "ny" leksak. Ny för henne, den har stått på Miltons rum.

Tuva tog lång tid på sig att nattas men till skillnad mot andra kvällar har hon inte vaknat alls. Måste hitta ett mönster i det här :)
Vi busade till det lite ikväll också. Milton fick sitta breve mig i soffan med paddan när jag såg Så mycket bättre. Och nu har han och jag krupit ner på varsen sida om Tuva i vår säng. Daniel jobbar natt inatt och imorgonnatt, sen blir det dagtid ett tag :) Det ska faktiskt bli skönt, även om denna nattperiod gått väldigt bra. Men jag märker att jag har lätt sömnbrist under hela nattmånaden. Dels för att jag är själv en del av nätterna och då är lite oroligare samt får ta all matning av Tuva men även när han är hemma blir jag störd då han inte lägger sig förrän mitt i natten. Så lite dagtid nu så hämtas nog sömnen upp snabbt igen :)

Imorgon väntar ytterligare en regnig dag enligt yr. Tuva hatar verkligen regnskyddet till vagnen (precis som Milton gjorde typ hela sin vagnperiod) så några längre promenader blir det inte. Vi får se vad vi kan tänkas hitta på :)


End

Klockan rusade iväg denna kväll. Kan inte förstå att den är 00.30 redan. Nyss var hon 22. Konstigt. Rätt lugn kväll med två sovande barn. Tuva lite orolig och småvaknar ibland men för övrigt lugnt.

I förmiddags gick jag och barnen och mötte upp min manmagrupp i vår stadsdel. Vi gick en promenad och trånade sen på ett utegym. Inte hårdträning men det kändes efteråt litegrann. Det började regna så på vägen hem fick det bli regnskydd på vagnen. Tuva gallskrek i 20 minuter. Yay!

Under eftermiddagen fixade Daniel tvättmaskinen. Den har stått still nån vecka. Vi ropar inte hej än men den körde hela programmet och till slut stod det "end", precis som det ska. Håll tummarna för att den funkar ett tag nu. Äntligen kan vi börja använda tygblöjor igen också.

När Daniel åkt till jobb hade jag och barnen fredagsmys. Taco till mig och Milton och gröt samt majskrokar till Tuva :)

En godnattkram innan nattning av Tuva! <3

Längsta nattningen ever av henne. Hon reste sig, flinade, blev arg och höll på. Men hon somnade till slut och strax efter bad Milton om att få gå in i sängen och sova!

Nu är det dags för mig att somna :) godnatt!


Spela med 5-åring

Daniel spelar ett frågespel med Milton och jag tjuvlyssnar när jag försöker få Tuva att somna.

- Vad är det här? (säger Daniel och visar ett kort med bild)
- Ehh... jag vet inte.
- Fossil!
- Just det, fossil!! Hade jag rätt???

Eh... Njae :P Du svarade ju inget :D


Milton för 5 år sedan

Fick upp detta minne idag! Här är han 5 månader sånär som på tre dagar.


Somna mätt!

Ögonen sluts hela tiden, dags att sova! Det blev en del gjort idag, men ändå med lugn.
Båten fick komma upp på land...

...och sen var hela familjen på gymmet. Tuva satt i vagnen, Milton tittade på paddan samt på mig och Daniel som körde ett intervallpass i crossfit-buren :) kul att vi kunde träna ihop och ändå vara samlade alla.

Vi fick handlat och när vi kom hem var vi hungriga och bestämde oss för att göra riktigt tidig middag. Pannbiff till mig och Milton och kotlett till Daniel. Till det kokt sent stekt potatis med örter och så ättiksgurka och en riktigt god brunsås Daniel gjorde :D kom på att ta bild när jag redan börjat äta haha ;)

Torsdagsbad för båda barnen efter maten! Man får en inblick i hur Tuva låg i magen när hon badar. Gärna båda fötterna upp i munnen. Som ett litet paket blir hon :)

Och så lite lek efter det!

Tuva är lik sin bror (och säkert många andra bebisar), kvittar hur många roliga leksaker man än tar fram, det är ändå väggkontakten som är det som lockar mest!!

Det var tur vi åt tidig middag för båda barnen var trötta. Milton, som vaknade 5 imorse, somnade strax efter 18.30. Tuva bara minuter innan.
Precis som igår vaknade Tuva igen och var orolig. Efter en stund av gnäll, kramar, oro och mer ersättning somnade hon. Jag låg kvar breve och det dröjde bara en kvart innan hon vaknade igen. Ledsen var hon och det kvittade vad jag gjorde. Daniel kom in med ännu mer ersättning och hon slukade även den. Sen dess sover hon. Så här var det igår med och natten till idag åt hon flera gånger.
Så slog det mig att vi både igår och idag gett fisk som sista måltid innan nattning, förutom kvällsflaska i sängen då. Annars brukar det ofta bli gröt. Troligtvis har hon inte blivit lika mätt på fisk, vi har ju absolut inte gett en jätteportion av det. Så hon har väl helt enkelt varit hungrig.
Imorgon testar jag gröt igen och ser om det blir bättre :) somna hungrig går ju inte!


Somna mätt!

Ögonen sluts hela tiden, dags att sova! Det blev en del gjort idag, men ändå med lugn.
Båten fick komma upp på land...

...och sen var hela familjen på gymmet. Tuva satt i vagnen, Milton tittade på paddan samt på mig och Daniel som körde ett intervallpass i crossfit-buren :) kul att vi kunde träna ihop och ändå vara samlade alla.

Vi fick handlat och när vi kom hem var vi hungriga och bestämde oss för att göra riktigt tidig middag. Pannbiff till mig och Milton och kotlett till Daniel. Till det kokt sent stekt potatis med örter och så ättiksgurka och en riktigt god brunsås Daniel gjorde :D kom på att ta bild när jag redan börjat äta haha ;)

Torsdagsbad för båda barnen efter maten! Man får en inblick i hur Tuva låg i magen när hon badar. Gärna båda fötterna upp i munnen. Som ett litet paket blir hon :)

Och så lite lek efter det!

Tuva är lik sin bror (och säkert många andra bebisar), kvittar hur många roliga leksaker man än tar fram, det är ändå väggkontakten som är det som lockar mest!!

Det var tur vi åt tidig middag för båda barnen var trötta. Milton, som vaknade 5 imorse, somnade strax efter 18.30. Tuva bara minuter innan.
Precis som igår vaknade Tuva igen och var orolig. Efter en stund av gnäll, kramar, oro och mer ersättning somnade hon. Jag låg kvar breve och det dröjde bara en kvart innan hon vaknade igen. Ledsen var hon och det kvittade vad jag gjorde. Daniel kom in med ännu mer ersättning och hon slukade även den. Sen dess sover hon. Så här var det igår med och natten till idag åt hon flera gånger.
Så slog det mig att vi både igår och idag gett fisk som sista måltid innan nattning, förutom kvällsflaska i sängen då. Annars brukar det ofta bli gröt. Troligtvis har hon inte blivit lika mätt på fisk, vi har ju absolut inte gett en jätteportion av det. Så hon har väl helt enkelt varit hungrig.
Imorgon testar jag gröt igen och ser om det blir bättre :) somna hungrig går ju inte!


Gårdagen

Igår möttes jag av flera mammor med barnvagn OCH sitt äldre barn utanför förskolan. "Magsjuka??" frågade jag. Jajemen. 4 fall av magsjuka över natten är troligtvis bara en början. Så det var bara att vinka hejdå och backa ut igen :)

Tuva börjar få lite rutin på livet. Den mest tidsfasta rutinen hon har är tuppluren vid 9.30. Och tjejen som förr blev vansinnig varje gång hon skulle sova somnar numera (ibland!) såhär

Det regnade ute så vi gick faktiskt hem. Kallt och regn är en inte jätterolig kombination. Milton ville spela lite tv-spel och jag var skittrötta efter en natt med för lite sömn. Barnen sov men inte jag.

Tuva kändes lite halvkrasslig och det påverkade humöret. Hon var väldigt gnällig och ville vara i famn nästan hela tiden. Något som däremot piggar upp henne alltid är när hon får smaka på något. Vad sägs som ett megapäron ;D Eller jordgubbar i smaknappen. Mums!!

Daniel och Milton gick ut och spelade fotboll när jag började med middagen. Torskrygg i ugn med creme fraiche (smak fetaost/soltorkad tomat) och potatis till. Milton fick både torsk och fiskpinnar. Alltså såå gott! Och enkelt. Man kan använda andra smaker på creme fraichen :)

Tuvas fisk gjordes i egen form utan salt och creme fraiche, bara med smör. Så fick hon bitar av den, lätt mosad potatis och fick smaka på vår sås. Oj vad hon gillar mat!!! Och så roligt att hon kan äta och tugga en del bitar redan. Milton kunde inte få in en couscous i munnen utan att kräka. Puré gällde till han var 8-9 månader.

Men om gårdagen var lugn så är det desto mer idag. Vi har för mycket att göra och behöver både planera och rensa. Gillar såna dagar om de flyter på men inte om allt hopar sig. Så vi får se :)


Tuvas 6-månadersfoto

Häromdagen blev Tuva 6 månader! Tänkte knåpa ihop ett 6-månadersinlägg en dag med hur hennes liv sett och ser ut :)

Att ta månadsfoto blir bara svårare och svårare :P hon ligger inte direkt still haha! Men det är charmigt det med!

Det underlättar ju dock om hon överhuvudtaget ligger i nestet ;)

Vi fick till en bild till slut med både gris och Tuva i bild! Yay! Busungen!


Tuvas fina dop i bilder!

ÄNTLIGEN, kommer Tuvas dop in på bloggen.
 
Vi åkte ner till Skåne på torsdagen för att hinna fixa festlokal och ha möte med prästen :)
 
Tuva, som här var 3,5 månad, hängde mycket i sin sitter i trädgården när vi fixade carporten som för helgen skulle bli festlokal!
 
Det skulle sopas, sopas och sopas. Milton hjälpte gärna till!!
 
Då vädret kan variera byggdes en vägg ut mot gatan för att själva carporten skulle bli ett rum :) Tuva tittade nyfiket på! Varmt och skönt var det ute :)
 
 
 
Millemannen fick också en hammare och spik :)
 
Fredagskvällen ägnades åt dukning och dekoration! Ett flaggspel i taket och marin dukning till förrätt och middag!
 
Sjömärkena som står på bordet har Daniel gjort. Som glasunderlägg hade jag och Milton pärlat pärlplattor, jag hade sytt marina tygunderlägg och så hade vi laminerade bilder på Tuva. Så lite blandat.
 
Dopet hölls i Björnekulla kyrka den 27 augusti. Gudföräldrar är min bror samt Daniels syster. Faddrar är min kusin samt Daniels systerson.
 
Dopet gick jättebra! Det var dubbeldop men Tuva var tålig och gjorde bara några få sekundlånga protester i brorsans famn. Han var hyffsat trött i armarna efteråt ;) Milton fick hälla vatten i dopfunten och Julia fick h'nga upp Tuvas dopduva i ett träd inne i kyrkan.
 
Tuva i dopklänningen som min farmor virkade 1984 till min brors dop. Jag sydde innerklänningen nu till Tuvas dop.
 
 
 
 
Vi var drygt 30 personer på dopfesten! Till förrätt åt vi en räkmacka. Till huvudrätt blev det rostbiff med potatissallad och grönsallad. Supergott!
 
Av integritetsskäl visar jag inte bilder från när det var fullt av gäster och full fart på festen.
 
 
Vi försökte oss på kusinbilder och syskonbilder. Haha!! Detta är de bästa på våra barn! Kusinbilderna blev också roliga men de visas inte offentligt då alla barn inte får visas på nätet :)
 
 
 
Till dopfikan byttes temat från marint till rosa chock!! Servetter med Tuvas namn på, fot- och handavtryck, rosa kronor samt stjärnor på borden! :)
 
Fikabordet. Tårtor, spettkaka (skånsk tradition),och kakfat med hallongrottor och chokladbollar vi gjort hemma. På teven rullade foton på Tuva :)
 
Doptårtorna som jag gjort och blev såå nöjd med! Bättre än såhär blir det inte när jag gör det själv! En med krona och namn, en med hand- och fotavtryck och en med grisar och blommor. De första två var samma som bordsdekorationerna. Gristårta för att Tuvas djur blivit gris då hon fick en gris i födelsepresent samt lät som en gris hela tiden första veckorna haha :P Nu gör hon det då och då...Grymtar liksom! 
 
 
Födelsegrisen fick såklart vara med på festen! :D
 
Mamma, pappa, dotter!
 
Tuva med bästa mormor och morfar som var med och fixade bästa dopfesten!!
 
Ja, dopet blev tiptop från början till slut! :)

Kvällssällskap

Jag har fått sällskap denna måndagkväll. Här är en som inte ville sova så länge efter kvällsflaskan :)


Skånehelg

I fredagsmorse ringde klockan tidigt! Dags för Skånetripp.
Tuva körde träningspass och reste sig upp mot tröskeln in till badrummet :O

Ska man till landet tar man traktorn, eller hur? ;) den står oanvänd här hemma så tänkte att den kunde få vara i mamma och pappas trädgård!

Vi tog vägen via Ullared och köpte julklappar till Milton, presenter till höstens barnkalas, lite kläder och en sängmobil till Tuva :) sen åkte vi vidare ner. När vi kom fram blev det en snabbfika innan vi lämnade Tuva med sin mormor och morfar. Vi tog Milton till Leos Lekland :D

Varma mackor till kvällsmat och sen somnade Tuvisen så här i min famn! Mysigt!!

I lördags var det dags för sommarhusen i Domsten att plockas ner. Ja, man sätter upp och plockar ner husen varje år. Låter tokigt, men det är väl lite spratt vi sjösätter och tar upp båten varje år med :P

På eftermiddagen fick Tuva ännu en gång vara med mormor och morfar när vi åkte in till konserthuset i Helsingborg och såg på barnallsång vi fått biljetter till :) ledare var Ayla från Barnkanalen :)

På kvällen blev det sen fest med thaimat och trevligt sällskap!!
Daniel gick för att natta Tuva och efter ett tag undrade jag var han tig vägen ;)

Idag vaknade vi till regn och den planerade utflykten till hembygdsparken i Ängelholm kändes inte lika lockande längre. Det blev istället så att Milton tog sin morfar och pappa och åkte till Järnvägsmuseet :)

Tuva fick clementin i sin smaknapp och det blev en riktig höjdare!! Sötaste tjejen i stan!!!

Efter pannkakslunch styrde vi mot Göteborg och fotbollsträning. Ganska bra beräknad körtid då vi svängde in på parkeringen 16.32. Träningen börjar 16.30 men första halvtimmen värmer barnen upp med sina föräldrar, kickar boll och så. Så tiden kunde inte bli bättre!

NU somnade Tuva (kl 22) efter en orolig kväll och vi slängde oss på soffan. Snart ska jag gå in och lägga mig, Daniel stannar uppe för att vända dygnet inför nattjobbsvecka.

Godnatt!!


Kall fotbollsträning

Nyss suttit i en 6-gradig konstgräshall och tittat på Miltons fotbollsträning.

Det var sista träningen för i år, de anser att träning bara ska vara skoj för 5-åringar och det är för kallt i hallen då. Om de fick en tid i en uppvärmd hall någon söndag skulle det ev bli nån träning till.

Nu hem och värma oss, packa ur bilen efter skånehelg och äta varm god mat!


Godmorgon!

Just nu!


Finsmakar'n

Mina ögon grusar snart igen så det blir en kort uppdatering om denna onsdag :)

En groupie på väg till förskolan ;)

Milton spenderade dagen på förskolan och jag och Tuva myste. Hon verkar ha kommit in i nån fas där hon vill vara mer i famn och knä. Och hon har börjat bli hysteriskt rädd för ljud, även såna hon inte brytt sig om innan. När jag startade dammsugaren stelnade hon till som en pinne och skakade så det såg ut som jag sköt henne med elpistol. Lilla stackarn.

Två nya smaker har hon fått idag! Majskrok var omtyckt. Troligtvis mycket för att hon kan hålla i den själv :)

Jag trodde det skulle ta tid för henne att äta den men ett tu tre så var den borta. Då fick hon smaka på min köttfärssås. Hade riven fin parmesan ovanpå och finsmakar'n älskade ju det ;D

När Daniel hämtade Milton gick jag och Tuva till öppna förskolan :)
Jag har även hunnit med en kort runda på gymmet när killarna bakade ut glutenfritt lantbröd. Men nu håller jag på att somna! Så bäst att säga godnatt!!!


Ny bebismössa

Idag klippte jag av ungefär 7 cm av mitt hår. Befrielse.

För övrigt har det varit en relativt lugn och händelselös dag. Ingen dag vi lär minnas men de är viktigt att ha dagar utan krav och måsten också.

Tre mössor har dock blivit sydda. En var till Tuva, Milton och Daniel.
Det var bara Tuva som ställde upp som fotomodell ;)


Fina ungar

Måndag. Här hemma råder inte den måndagsångest som jag ser på instagram att andra har. Daniel har jobbar hela helgen och är äntligen ledig några dagar. Och är han ledig på måndagen innebär det att han är ledig på helgen med :) så denna vecka har vi mycket tid ihop.

I lätt duggregn gick vi och lämnade Milton. Han invigde sina jättefina höstskor. Viking som vanligt :)

Tuva gillar inte regnskyddet på vagnen. Milton hatade det. Så vi har graderat upp oss lite i den frågan :P de har väl ärvt min hypokondriska ådra.
Sålänge det gick utan regnskydd så fick det vara.

Tjejen som är ganska svåraomnad däckade i sittande ställning :)

När vi kom hem vaknade hon till men nu ligger hon i min famn och sover. Jag brukar nuförtiden vara snabb med att lägga in henne i sängen men idag känns det lite vemodigt :) kanske ligger kvar här. Disken kan vänta :)


Hand i hand

Visst ser damen nedan vääääldigt trött ut ;)

Hon var vråltrött vid 18 så jag gav flaskan och la henne. Hon somnade pladask. Och sov i 20 minuter. Sen hängde hon på min arm och i mitt knä i tre (!) timmar. Puh :P
Försökte somna om henne för ett tag sedan. Hon blundade under hela tiden hon drack flaskan men så fort den tog slut satte hon sig upp och började prata och spotta :P
Fick ge henne mer mat och till slut somnade hon. Så nu har jag satt mig ner en stund men snart lägger jag mig breve henne.

I helgen har mina föräldrar varit här :) igår gick jag, mamma och Tuva till stan medan Milton var med sin morfar på Sjöfartsmuseet ch hade jätteroligt!!
Idag gick vi till skogen och lekplatser.

Milton hittade en kompis. Först vågade han inte klättra på ett ställe men hon mer eller mindre krävde att han skulle det och visade hur man gjorde haha :P sen klättrade han där hur många gånger som helst. De var så gulliga ihop. Höll handen varje gång de åkte nedför rutschkanan :)

När vi kom hem åt vi tacolunch. Alla som känner min mamma vet att hon gjort myyyycket taco till igårkväll. Så vi hade till idag... Och imorgon.... Och till tisdag, onsdag och kanske torsdag ;) men taco är ju galet gott så det gör ingenting!! :D

Det blev också lite playdohlek innan mamma och pappa åkte hem igen. Ett zoo :)

Nu väntar en vecka med en hel del inbokade grejor. Tror knappt en enda dag är obokad. Men typ allt är bra, behövliga eller roliga grejor så då är det bara roligt med såna veckor :)


Kallt minsann

Här sitter jag på en bänk och har utsikt över en sovande Tuva och Milton dom leker med en kompis på lekplats :)

Det är faktiskt ruskigt kallt i vinden. Den biter verkligen tag i ansikte och fingrar! Jag gillar verkligen inte att frysa. Längtar bara hem till ett varmt bad :P

Så här ser Tuvas outfit ut idag. Kaninbodyn från Lindex passar perfekt ihop med byxorna jag sytt och utanpå det en hjärtetröja från HM :) och så sötaste mössan såklart i den finaste åkpåsen!!

I helgen får vi besök :) det blir tacokväll ikväll och lite promenader och förhoppningsvis en del hemmamys i värmen ;)


Spottar och fräser

Ja godmorgon då. Eller godnatt. Klockan 5 är fortfarande natt minsann.
Tuva somnade kl 18 igår och jag skrev till Daniel att hon vaknar säkert vid 4. Jag börjar känna mitt barn. 3.30 låg hon och spottade.

Spottade ja. Hennes nyaste upptäckt är nämligen att man kan prutta med munnen. Det är superroligt och man kan inte hålla sig för skratt, förutom när hon har rotmos i munnen :O
Dels har hon läpparna mot varandra och får till ett ljud men hon sticker även ut tungan och pruttar. Flyger saliv.
Igår satt hon på sitt lekrum, jag var i köket och när jag tittade in på henne tittade hon upp, räckte ut tungan och pruttade, och fortsatte sen leka. Tokiga unge :D

Tillbaka till att Tuva somnade tidigt. Det är inte så att hon är vaken än. Tvärtom, hon somnade om en stund efter lite ersättning. Jag däremot kan inte släppa oron att hennes blöja ska läcka (vågar inte röra henne nu, då lär hon vakna) så jag inte kan somna. Haha.


T som i Tuva

Efter frukosten imorse tog vi på skor och jacka och gick för att hämta ut vinteroverallen till Tuva.

Så himla komiskt när ens 5-åring plötsligt säger "kan vi inte ta en selfie?" :D svårt att motstå då.

När vi var på uthämtningsstället blev jag uppringd av vårdcentralen. Ville ha lite tips då Tuvas förkylning inte verkar bli bättre. Iom att hon inte vill ligga ner på rygg och för att hon är så liten så tyckte de att vi kunde komma dit så sekunder titta på henne. Fick tid kl 11. Då hade vi 30 minuter på oss att gå dit. Och det hann vi.
Sen började den eviga väntan. När klockan var 11.35 frågade jag när det var vår tur. Näst på tur. Jag tror klockan var 11.50 när läkaren till slut kom. Det är inte okej alls.
Tuva ordnade en pappersmassaker under tiden haha :P

Vi fick en märklig bedömning. Tuva har inte öroninflammation ÄN. Vilket vi givetvis är glada för. Men läkaren tyckte att vi skulle åka till jourvårdcentralen imorgon och kolla igen då det kunde blivit öroninflammation över natten. Åka till en jourvårdcentral på en lördag för att kolla öronen, även utan nya symptom. Skulle inte tro det va?! :P är hon inte sämre så finns det ju ingen anledning.

När vi kom hem bakade vi en playdoh. Den lekte Milton med väldigt länge.

Tuva somnade tidigt (för tidigt, jag är rädd att hon vaknar inatt faktiskt) och Milton somnade vid 20. Sen fick jag så långtråkigt så jag gick och la mig 22.20. När hände det senast :P

En bild från Tuvas lekrum tagen precis innan jag la mig :) T som i Tuva! En doppresent hon fick!!

Godnattinatti!


Fixar än.....

Ni vet när man "bara" ska fixa nått litet och det blir världens projekt?! Så blev det här idag. Tömde nya lekrummet på grejor, vilket var sååå mycket mer än det såg ut som, vi fyllde köket. Sen kom jag på att vi skulle ha en av de överfulla hyllorna i klädkammaren i lekrummet. Så då tömde vi ut halva klädkammaren i hallen :O
Kaos, everywhere!!! Vad har vi gjort?!
Daniel fick åka och fixa banankartonger och börja packa :P men Tuva blev glad fr sitt, ännu inte klara, nya lekrum. Hon har legat och myst i sängen och varit väldigt glad :)

Mys :)

Invigde rummet med picnic, korv med bröd....

...och morotspurè :D

Vi har faktiskt bockat av många andra punkter på vår lista ändå. Äppelmos och smoothie är fixat och infryst till Tuva. Daniel har tagit ner seglen på båten. Och barnens garderober har jag gått igenom. Vi håller fortfarande på och plockar upp efter vårt bombnedslag men snart får det bli soffan :)


Fixardag

Denna torsdag blir en fixardag. Vi gjorde en lista på allt som måste göras och det är allt från små grejor som att plocka in de sista mogna tomaterna till att fixa rum till Tuva. Lila rummet bortom köket som varit/är torka-tvätt-rum, Julias rum, fd datarum osv blir nu även lekrum till Tuvisen. Idag har hon sina grejor i en låda i hallen och det blir inte mysigt och lekfullt när alla springer (hallen är det rum man måste passera var man än ska här hemma) så ett mysigt eget litet krypin får det bli :) Milton är i fixartagen!


Årets första minusgrader

Morgonen började med mys!

När vi skulle gå till förskolan visade temperaturen -1,7 grader. Brrr... Det var ju faktiskt inte längesen det var 28 grader varmt :O

Tuva packades in i ett varmt paket och hon satt blixtstilla hela promenaden. Stackaren var väl chockad haha. Hon, som biter på allt och dregglar, blev ganska kall om kinderna.

Om jag tyckte att gårdagen var en matdag så var inte idag sämre. Tänker skapa en ny kategori "barnmat" här då det blir en del sånt just nu :) idag har det blivit både morotspurè och gulaschpuré till jäntan. Och gulaschsoppa till oss och en otroligt smarrig glutenfri pizza. Enkel deg att göra, dressad med tomatsås, ost, bacon, salami, paprika, lök och fetaost. Asså sååå god! Kul när något blir riktigt bra! Tillagade den på pizzastenen och det gav nog lite extra crunch som jag gillar i en tunn botten :)

Tuvisen visade lite nya skills då hon mitt på köksgolvet försökte resa sig några gånger. Men hon ramlade bak på rumpan igen! Gäller att ha koll på henne överallt nu så hon inte gör saker över sin förmåga.

Nu ligger hon på mitt bröst i sängen och nu ska jag njuta av det och somna :)


Matdag

Det känns som att denna tisdag gått i matens tecken från morgon till kväll.

Medan Tuva sov långnap i bilstolen (perfekt vid förkylning) och Milton låg i soffan så gick jag igenom frys och kyl. Hittade en massa bär i frysen. De har legat länge och jag har inte vetat vad vi ska göra med de så idag kokade jag en del av det (röda och svarta vinbär, björnbär, blåbär samt hallon) och pressade igenom sil och frös in i iskuber. Den blev ganska sur men ihop med mosad banan eller i gröt blir det kanon :)

Under tiden som bären kokte gjorde jag en köttfärssås med köttfärs, bacon, rödlök, tomatkross och dolmiosås. Som sagt, rensa ur lite :D en liten del av den blev en lasagne till mig lagom att dela på två portioner. Åt en portion till lunch :)

I den större delen av köttfärsen blandade jag ner kokt pasta, gnocchi, och blandade ihop och la i en form. Rev ost över och en skjuts in i ugnen. Tre matlådor till Daniel.

Milton fick korv och pasta till lunch

Lite krasslig har han varit idag. Han njöt nig rött mycket av en soffdag, vilket man måste få göra någon gång ibland. Han lät nog ynkligare än hur det egentligen var ;)

Tuva fick smaka på omelett. Vispade upp ett ägg och typ 2 msk vatten lätt med en gaffel och stekte på låg värme i olja och smör så den inte skulle få stekyta.
Det har hänt någon gång att hon rynkat på näsan om hon fått nått i munnen hon inte gillat och om hon älskar det börjar hon vifta med armarna. Men oftast är det pokerface. Typ som domarna i Sveriges Mästerkock. Vi tolkar det som att maten är godkänd, varken bättre eller sämre :P
Omelett blev alltså stoneface. Hon fick några tuggor, ville inte ge för mycket första gången.

Jag rensade som sagt lite i frysen. Försökte organisera de små 4 hyllor vi har (varför så liten frys i en 4:a??) så att det ska vara lätt att hitta.
Tuva har en halv hylla med iskubsmat :D

När Daniel vaknat fortsatte matdagen i form av handlelista och affären. Jag gick in själv och de andra strosade lite utanför. Att handla en vuxen istället för 2 vuxna och 2 barn är ju bara, som ni förstår, alldeles alldeles underbart!! ;)
Typ 2 kg bananer och 7 kg ost fick följa med hem. Har jag nämnt att vi är en familj med apor och möss ;)

Till kvällsmat blev det gröt till barnen. Tuva tittar chockat på färgen kanske? ;)
(La i bärmos från förmiddagen)

Nu är det dags för mig att sova. Ögonen bränner. Nattinatti!


Soffhäng

Natten gick väldans bra rent mörkräddsmässigt. Det var nog för mycket annat att tänka på med sjuka barn :P Tuva sov förvånansvärt bra. Jag hade lagt en kudde under halva nestet så huvudet var upphöjt och jag inbillar mig att det hjälpte mycket då hon under hela dagen igår vägrade ligga på rygg för att hon blev täpp.

Däremot kom Milton in vid tre och sa "jag har krupp". Han skällhostade och väsandades så absolut kruppkaraktär. Han fick ligga inne hos oss och efter en lång stund somnade han, för ovanligheternas skull, om.

Idag får vi ha en lugn soffdag.

Om tillfälle ges, tänkte jag klippa lite tyg. Tuva inviger sina nya byxor idag! De är tyvärr lite för stora. Hellre det än att råka sy för små dock :) de ramlar ju inte av henne utan ser bara väldigt pösiga ut. Om en månad eller två har det nog löst sig haha ;)


Snorunge

Jag håller på att somna här. Första natten utan Daniel på väldigt länge. Tydligen hade han jobbat natt efter Tuva föddes, men det kan inte vara mycket.

Tuva hade ju feber i lördags. Igår (söndag) verkade hon piggare och var jätteglad på Miltons fotbollsträning!
Men igårkväll, eller snarare inatt (jag somnade i soffan) så vaknade hon och var täpp i näsan och besvärad. Idag är det mycket värre. Ögonen rinner, näsan snorar och hon dreglar och kräker. Pluttan!! Lite feber också...

Det har blivit lugn dag för henne. Hon fick hänga med på promenad till förskolan imorse. Milton ville hålla hand med henne! :)

Nä nu somnar jag. Och det är ju lika bra. Man vet inte hur matten med en förkyld bebis blir!


Nysydda bebisbyxor

Köpte två nya tyger häromdagen. Det är både billigare och roligare att sy egna bebisbyxor!

Detta tyget skulle jag aldrig köpt för två månader sedan. Men jag ville testa nu och det blev ju väldigt sött! Passar hennes gammelrosa/grå-garderob :)

Idag testade jag något helt nytt. Fickor! Lite klurigt att tänka ut hur det skulle vara första gången men nu när det är mallat en gång går det snabbare nästa gång ju :)
Blev jättenöjd! Det gick lite för bra för att vara sant! :D

Näst på tur måste jag göra vantar och en mössa. Nu är verkligen hösten här!!
En t-shirt och en mössa till Milton också :) men vet fortfarande inte vad han ska ha för vinterjacka så vet inte vad det ska bli för mösstyg.


Söndagslugn

Killarna har stuckit iväg och fiskat, Tuva sover och jag har skruvat ihop en spjälsäng till henne och ska klippa lite tyg :)

Fick denna bild

Tuva fick smaka sötpotatispuré idag. Vilken hit! Hon viftade vilt med armarna och gapade stort :D kul att hon gillar det mesta vi ger henne!

Dagen kommer vi avsluta med fotbollsträning för Milleman.

Sen lite veckoplanering med mat och träning och aktiviteter för kommande vecka. Daniel ska jobba natt för första gången sen Tuva föddes. Lite läskigt. Jag gillar inte riktigt det där med mörker och ensamhet.

Nä tyg var det! :)


Gnällplutt

Godförmiddag! Här lunkas på i sakta mak. Milton och Daniel spelar Mastermind, Tuva sitter i gåstolen och jag tänkte klippa tyg.
Tuva sov rekordlite igår. Imorse vaknade hon ledsen och var gnällig även när hon fick gröt. Somnade pladask jag tog upp henne i famnen men vaknade jätteledsen efter en stund. Det visar sig att Tuva inviger oktober med lite feber. Troligtvis ont någonstans med tanke på hur ledsen hon varit.
Vi hade tänkt gå till gymmet alla men Tuva får stanna hemma så får vi gå en och en :)

Idag har vi inte mycket planer som tur är. Ska käka middag med Daniels syster med familj men det är ju inget jobbigt och ansträngande för Tuva direkt :) vi får ta det lugnt och komma ut på en promenad och så :)


RSS 2.0